Usein kysytyt kysymykset
Tälle sivulle on koottu vastauksia yleisimpiin Ilmoitin.fi koskeviin kysymyksiin.
- Onko palvelussa täytettäviä verkkolomakkeita?
- Miten saan työntekijälle veronumeron?
- Voinko lähettää useamman tiedoston kerralla?
- Voinko korjata aineiston Ilmoitin.fi-palvelussa?
- Poistunut
- Voinko lähettää aviopuolison/vanhempieni puolesta maa- ja metsätalouden tuloveroilmoitukset omilla pankkitunnuksillani?
- Minulla ja puolisollani on yhteiskäyttöiset pankkitunnukset. Voinko lähettää omat maa- ja metsätalouden tuloveroilmoitukset meidän yhteiskäyttöisillä pankkitunnuksillamme?
- Yritän lähettää oikeellista aineistoa, mutta saan seuraavanlaisen virheilmoituksen: "Virhe kentässä. Tietuetunnus on virheellinen, tarkista oikeinkirjoitus ja pituus."
- Saan "Sivua ei voi näyttää" ilmoituksen "Tarkasta aineisto" -napin painamisen jälkeen?
- Saan varoituksen tietoturvariskistä, kun avaan Ilmoitin.fi-palvelusta ladattuja Excel-apuvälineitä?
- Saan virheilmoituksia excelin avulla muodostamastani tiedostosta?
- En pysty lähettämään Ilmoittimen sivuilta lataamaani ja täyttämääni excel-tiedostoa?
- Onko tunnusten järjestyksellä merkitystä tunnus:tieto-parillisessa aineistossa?
- Voiko tunnuksen, esim. 120 ilmoittaa tyhjänä (120: )?
- Rakentamisilmoitukset - UKK
- Miksi pyyntö- raksi- tai taustakäsittelyyn jätetyistä ilmoituksista ei tule vastaussähköpostia vaikka sähköpostiosoite on annettu ilmoitusta jätettäessä?
Ei. Ilmoitin.fi-palvelun kautta lähetetään ohjelmistojen, esim. taloushallinto-ohjelmien tuottamia tietuekuvausten mukaisia tunnus:tieto-parillisia tai kiinteämittaisia tekstitiedostoja ilmoitusaineistoista.
Työnantajan veronumeropyynnöistä, ALV-yhteenvetoilmoituksesta, ALV-yhteenvedon korjausilmoituksesta, Perintö- ja lahjaverolain vakuutustiedoista ja Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen tai alv-velvollisuuden tarkistamisesta löytyy apuvälineitä tiedostojen muodostamista varten. Apuväline on Excel-taulukko johon tiedot täytetään.
Työnantajan veronumero pyydetään Verohallinnolta Ilmoitin.fi-palvelun kautta tietuekuvauksen mukaisella pyyntötiedostolla. Pyyntötiedosto lähetetään palvelun kautta Verohallinnolle. Verohallinto lähettää pyyntöön vastaustiedoston, johon on lisätty työntekijöiden veronumerot.
Pyyntötiedoston tekemiseen voi käyttää apuvälinettä. Apuväline on Excel-taulukko johon tiedot täytetään. Apuväline muodostaa tietuekuvauksen mukaisen pyyntötiedoston taulukkoon annetuista tiedoista. Apuväline löytyy Ilmoitin.fi -palvelun Apuvälineet -sivulta sekä Verohallinnon sivulta http://wwww.vero.fi/tietuekuvaukset > Tietuekuvaukset - Suorasiirrot ja muut ilmoitukset > "Työnantajan veronumeropyynnöt (VERONUME)" valitse "Apuväline".
Voit valita kerralla lähetettäväksi useita tiedostoja. Tiedostojen lataus-toiminnallisuus vaihtelee käytössä olevan selaimen mukaan (usein tiedostoja voi valita useamman kappaleen pitämällä Ctrl-näppäimen pohjassa tiedostoja valittaessa).
Mitä aineistolle tapahtuu valinnan jälkeen?
Ennen lähetystä kaikki aineistot tarkastetaan. Aineiston tarkastussivulla on ryhmiteltynä tarkastuksen läpäisseet oikeelliset aineistot, pyyntöaineistot sekä virheelliset aineistot. Jos sama aineisto on lähetetty aikaisemmin, se ei ole oletusarvoisesti lähetettävissä (valintaruudussa ei ole ruksia).
Aineistoa ei voi korjata Ilmoitin.fi-palvelussa vaan se pitää korjata aineiston muodostaneessa ohjelmistossa.
6. Voinko lähettää aviopuolison/vanhempieni puolesta maa- ja metsätalouden tuloveroilmoitukset omilla pankkitunnuksillani?
Et voi. Henkilöasiakas joka on kirjautunut Ilmoitin.fi-palveluun omilla pankkitunnuksillaan voi lähettää ainoastaan henkilökohtaisia ilmoituksiaan palvelun kautta, hänellä ei siis ole valtuutuksia lähettää muiden ilmoituksia. Aviopuolisosi/vanhempasi pitää lähettää ilmoituksensa omilla pankkitunnuksillaan.
7. Minulla ja puolisollani on yhteiskäyttöiset pankkitunnukset. Voinko lähettää omat maa- ja metsätalouden tuloveroilmoitukset meidän yhteiskäyttöisillä pankkitunnuksillamme?
Olennaista on kenen nimissä yhteiset pankkitunnukset ovat. Asiointipalvelussa voi hoitaa vain sen henkilön asioita, jonka nimissä tunnukset ovat. Maa- ja metsätalouden tuloveroilmoituksen henkilötunnus pitää olla sama kuin tunnistautumisen henkilötunnus. Ota yhteys pankkiisi henkilökohtaisen pankkitunnuksen saamiseksi, jos yhteiset pankkitunnukset ovat puolisosi nimissä.
8. Yritän lähettää oikeellista aineistoa, mutta saan seuraavanlaisen virheilmoituksen: "Virhe kentässä. Tietuetunnus on virheellinen, tarkista oikeinkirjoitus ja pituus."
(000:V) | Asiakastunnus |
---|---|
Virhe kentässä | Tietuetunnus on virheellinen, tarkasta oikeinkirjoitus ja pituus |
Aineistossa käyttämäsi merkistö on todennäköisesti väärä. Merkistön tulee aina olla ISO-Latin-1 (ISO-8859-1, normaali skandinaavinen merkistö). Tiedostossa ei saa olla ylimääräisiä merkkejä, kuten välilyöntejä, rivinsiirtoja, euro-merkkejä yms. Virheen aiheuttaja on korjattava aineiston muodostaneeseen ohjelmaan.
Tämä virhe saattaa esiintyä Ilmoitin.fi-palvelussa, eikä sen ilmenemiseen ole löydetty mitään selkeää syytä. Tätä virheilmoitusta ei ole tullut Firefox-selaimella Ilmoitin.fi-palvelua käytettäessä. Virheen esiintymistä voi kokeilla vähentää poistamalla helpot HTTP-virheilmoitukset Internet Explorer -selaimen asetuksista: Työkalut> Internet asetukset> Lisäasetukset> Näytä HTTP-virheilmoitukset. Pyydämme lähettämään mahdolliset virheilmoitukset Ilmoitin.fi-palvelun palaute laatikkoon.
10. Saan varoituksen tietoturvariskistä, kun avaan Ilmoitin.fi-palvelusta ladattuja Excel-apuvälineitä?
Kyse on normaalista Microsoft Excel -ohjelmiston toiminnasta, jossa ohjelma yleisesti varoittaa taulukon sisältävän makroja.
Kyseinen ilmoitus tulee, jos Excel-ohjelmiston Macro Security -asetus on jokin muu kuin low ja makroja ei ole digitaalisesti allekirjoitettu. Ilmoitus ei siis tule virustorjuntaohjelmistosta eikä tiedostossa ole viruksia.
Excel-tiedostossa on makroja sen vuoksi, että ne ovat ainut keino toteuttaa tarvittava toiminnallisuus.
Ilmoitin.fi-palvelussa jaettavat Excel-tiedostot eivät sisällä viruksia ja ne on tarkastettu virustorjuntaohjelmistolla.
Ilmoittimen sivuilla olevat excelit eivät ole tarkoitettu ilmoittamiseen. Nämä excelit on tarkoitettu ohjelmistonkehittäjille sovelluskehityksen työkaluiksi. Ne eivät sisällä kaikkia vaadittavia tarkastuksia ilmoitussisältöön liittyen.
Rakentamisilmoitukset pitää lähettää teksitiedostoina. Tarkempi muoto selviää tietuekuvauksesta. Jos käytössäsi ei ole ohjelmistoa, joka tekisi ilmoitustiedoston, voit antaa rakentamisilmoituksen OmaVerossa.
Tunnusten järjestyksellä ei ole merkitystä muuten kuin tietovirran aloittavan (000) ja lopettavan (999) tunnuksen osalta. Osatietoryhmät pitää olla oikeassa järjestyksessä eli 009 juokseva numerointi juoksevassa järjestyksessä. Osatietoryhmä alkaa 001-tunnuksella, johon annetaan lisättävien osatietoryhmien määrä (esim. 001:2 = kaksi osatietoryhmää). Osatietoryhmä päättyy 009-tunnukseen. Osatietoryhmän alussa annetun 001-tiedon ja viimeisen osatietoryhmän 009-tiedon numerointi pitää vastata toisiaan (esim. toisen osatietoryhmän jälkeen 009:2).
Tieto voidaan antaa tyhjänä vain, jos se on tietuekuvauksessa erikseen sallittu eikä ole pakollinen tieto.
Rakentamisilmoittamiseen liittyviin sisältökysymyksiin löydät vastauksia Vero.fi-sivulta:Rakentamisilmoitukset - UKK
16. Miksi pyyntö- raksi- tai taustakäsittelyyn jätetyistä ilmoituksista ei tule vastaussähköpostia vaikka sähköpostiosoite on annettu ilmoitusta jätettäessä?
Vastauksen hylkääminen saattaa tapahtua vastaanottavien sähköpostipalvelimien toimesta, jos ne eivät koe esim. 'noreply.ilmoitin.fi' lähettäjältä tulevia sähköposteja turvalliseksi.